Reklama
 
Blog | pavel victorin

Vděk české vlasti

pavel victorin

15. 8. 2011 06:08

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

Ctirad Mašín ve svém domě v Clevelendu

/na snímku v předu Ctirad v době služby v US Army/ 

 

USA, 13. 8. 2011, Ohio, Clevelend: Smrt jednoho z odbojářů, Ctirada Mašína, považují lidé z jeho okolí za velkou ztrátu. Na zesnulého vzpomínají jako na odvážného a přímého člověka.

„Je to tragédie pro tuto zem, že tito lidé odcházejí. Naše společnost si jich neváží a neprojevuje o ně zájem,“ řekl dokumentarista Martin Vadas, tvůrce televizního dokumentu o Mašínech.

„Je to strašně smutná zpráva. Měl jsem možnost se s oběma bratry sejít v Kanadě, když byli oceněni krajanským sdružením. S Josefem jsem se pak sešel ještě, když byl na návštěvě Bratislavy. Spojoval nás společný pohled na minulý režim,“ řekl bývalý senátor za ODS Josef Pavlata.

Do historie se Mašín zapsal jako člen odbojové skupiny, která v 50. letech vedla v Československu ozbrojený odpor proti komunistickému režimu.

 

Ctirad Mašín – CV /klikni/:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Brat%C5%99i_Ma%C5%A1%C3%ADnov%C3%A9

 

 

Komentář

 

Uznávám nedotknutelnost lidského života a jsem proto proti trestu smrti.

Uznávám ale i právo na svobodu a vážím si statečných lidí, kteří za ni neváhají bojovat se zbraní v ruce.

Vážím si hrdinů protinacistického odboje, kterým byl otec Ctirada a Josefa Mašínů – generál Josef Mašín /1896 – 1942/. Za odboj proti nacistům byl v Protektorátu popraven v roce 1942.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Generál Josef Mašín /1896 – 1942/

 

Po znásilnění ČSR komunisty v únoru 1948, Ctirad a Josef Mašínové navázali na činnost svého otce, který patřil k legendární trojici důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa. Ctirad byl za odbojovou činnost komunisty i vězněn.

V roce 1953 si oba bratři se zbytkem své odbojové skupiny prostříleli cestu na svobodný Západ.

Část občanů ČR bratry Mašíny považují za hrdiny, část stále za vrahy.

Cítil jsem stud za představitele státu, ve kterém žiji, na jaře letošního roku, při státním pohřbu někdejšího normalizačního komunisty, který po 17.11.1989 kvůli pokračování osobní kariéry ze strany vystoupil, v posvátné Svatovítské katedrále na Hradě českých králů.

Podle našich současných státních představitelů se někdejší husákovský komunista v našem svobodném státě prý „zasloužil o národ“ údajnou schopností vymýšlet ve státním rozpočtu „úsporné balíčky“. Ty ovšem vymýšlel nikoliv pro sebe a nepoctivě zbohatlé státní představitele a jejich kumpány, kteří náš stát rozkrádají, ale pro občany, kteří po sametové revoluci poctivou prací nezbohatli.

Pociťuji stud opět dnes, při pomyšlení na to, že skutečný hrdina boje za naši svobodu, zesnulý Ctirad Mašín, by neměl šanci na státní pohřeb ve Svatovítské  katedrále na Hradě českých králů, jako měl někdejší příslušník režimu, proti kterému se zbraní v ruce zesnulý hrdina statečně bojoval.

 

Vážený Ctirade Mašíne, děkuji Vám za naši svobodu a ve Vaší druhé vlasti, kterou jste si zvolil pro svobodný život i pro své věčné spočinutí, budiž Vám země lehká!