Reklama
 
Blog | pavel victorin

The Economist zmiňuje ekonoma Klause

Snad v každém vlastenecky cítícím občanovi tak malé země jakou je ČR, by mělo vyvolávat pocit národní hrdosti, zmiňují-li respektovaná zahraniční média našeho nejvyššího státního představitele. Čí je vinou, že při zmínkách o našem současném prezidentovi, pocit národní hrdosti některým občanům nezřídka chybí? Je nápravou neuspokojivého stavu jejich umlčování, po kterém usilovně volají někteří spoluobčané? O tom nechť je následná diskuze.

IHNED, 12. 8. 2011: Britský týdeník The Economist se v posledním čísle zaměřil na výběr z východoevropských státníků, kteří podle listu vyhledávají špatnou publicitu. Do takzvané „nepříjemné party“ zařadil i českého prezidenta Klause s jeho nejnovější kritikou pochodu homosexuálů.

Ve svém posledním čísle se prestižní týdeník zaměřil především na maďarského premiéra Viktora Orbána, ale píše i o Klausovi, jenž „nejnověji napadl západní diplomaty, kteří podpořili pochod homosexuálů v Praze“.

Reklama

„Chudé země, které potřebují investice a náklonnost od bohatších států, by měly vylepšovat svůj image a vyhýbat se půtkám. Proto se může zdát zvláštní, že mnoho politiků v exkomunistické Evropě s jejími roztřesenými ekonomikami a bezpečností, dělá pravý opak,“ píše The Economist, který se ptá „proč někteří východoevropští politici vyhledávají špatnou publicitu“.

„V roce 2009 český prezident Václav Klaus radostně hrozil vykolejením Lisabonské smlouvy a nejnověji napadl západní diplomaty, kteří podpořili pochod homosexuálů v Praze,“ napsal týdeník.

„Tato nepříjemná parta má sklon opovrhovat konvenční diplomacií a publicitou, a proto je v těchto věcech špatná. Připomíná ale, že „mnoha Čechům se líbí, když se jejich prezident staví proti eurofederalistům“.

„Spory nejsou konec světa. Když opadne poprask, mohou přinést ústupky a ne izolaci. Je tomu tak proto, že někteří Východoevropané mohou být rozčilující, halasní a neelegantní, ale v moderní Evropě jsou nezbytní,“ uzavřel The Economist.

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-52565460-klaus-je-v-neprijemne-parte-pise-the-economist-o-jeho-vyrocich-k-homosexualum

Komentář

Nepatřím mezi Čechy, které The Economist zmiňuje, že se jim líbí Klausovo vystupováním proti „eurofederalistům“.

Bytostně patřím ke konstruktivním realistům, proto od časů tzv. „privatizace při zhasnutí“ jsem si vědom škod, které našemu svobodnému státu vznikly a vznikají zavedením ekonomické a politické moci korupčníků a jiných podvodníků.

Osobně bych uvítal, kdyby v čele našeho státu byl opět někdo, o kom by seriozní západní média, ke kterým patří The Economist, psala s větším uznáním, než píší o našem současném nejvyšším státním představiteli.