Reklama
 
Blog | pavel victorin

Proč Václav Klaus nehodnotí ekonomiku ČR?

Pan prezident se na svém zahraničním vystoupení kriticky zmínil o neuspokojivé ekonomické výkonnosti EU. O ČR se v uvedené souvislosti nezmínil. Možná k tomu měl důvody?


 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Václav Klaus, jeho přítel a Viktor Kožený, po práci jako diváci na tenisovém zápase /Praha 1992/

 

ČTK, 23. 8. 2011: Český prezident Václav Klaus vystoupil s projevem v rakouském Alpbachu. Varoval před novými ideologiemi, které omezují lidskou svobodu. Už tradičně kritizoval vývoj v Evropské unii, zaměřil se na ekonomické problémy.

Český prezident Václav Klaus varoval před současnými novými a zdánlivě méně nebezpečnými ideologiemi, které se podle něj snaží omezovat a blokovat svobodu lidí, jako v minulosti činil komunistický režim. Některé přicházející ideologie podle Klause zatím ještě neohrožují fyzickou stránku lidských životů, ale už příliš nerespektují názorové rozdíly, podobně jako tomu bylo právě za komunismu.

Klaus svá slova pronesl na evropském fóru v rakouském Alpbachu, kde vystoupil se zvláštním večerním projevem. V následné debatě rovněž Klaus opět podrobil tvrdé kritice vývoj v Evropské unii. Odmítl další prohlubování integrace, hovořil o přemíře regulací a naznačil, že současný vývoj unie spíš nepomáhá úsilí Česka o suverénní, nezávislý, svobodný a demokratický stát.

Klaus kritizoval ekonomické problémy starého kontinentu. „Evropa bezpochyby ztrácí svou pozici v globální soutěži, její ekonomický růst je pomalý,“ uvedl český prezident v Alpbachu.

„Komunismus už je passé a bojovat teď proti němu je zbytečné, ale přicházejí nové, jen zdánlivě méně nebezpečné ideologie, které se opět – jako ty minulé – snaží omezovat a blokovat naši svobodu,“ uvedl Klaus.

„Ale začínají být skoro stejně netolerantní k názorovým rozdílům, k různým – pro existující establishment – nepříjemným myšlenkám a politickým postojům, jako tomu bylo v éře komunismu. Vnímám to velmi silně,“ dodal.

 

Zdroj /klikni/: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-52650650-klaus-evropa-ztraci-pozici-boj-s-komunismem-je-uz-zbytecny

 

Komentář

Pan prezident má pravdu v tom, že z celoglobálního hlediska Evropa opravdu není „ekonomickým tahounem“. Kromě kritiky druhých bývá ale obecně vždy dobré také „zamést si před vlastním prahem“, tedy v daném případě bez obrazných příměrů – Václav Klaus by se měl také na veřejnosti zabývat, jak je na tom ekonomicky ČR a proč?

K tomu jistě patří, aby veřejnosti předložil své majetkové příjmy, kterých dosáhl od roku 1992, kdy spolu s finančníkem Viktorem Koženým dosáhli „úspěchu“ v kuponové privatizaci, kterou byl „nastartován“ náš ekonomický růst, který se, bohužel, ale stále nedostavuje.

U tehdejšího „motoru privatizace“, kterého náš dnešní pan prezident veřejně občanům propagoval moudrými slovy „Potřebujeme více Viktorů Kožených a žádné nové Bati“, ekonomičtí odborníci vypočítali, že si při „transformaci socialistické ekonomiky na tržní“, prováděné Klausem systémově „při zhasnutí“, přišel od českého státu na „příjemných“ 32 miliard v „českých“, které vyvezl na Bahamy, kde s nimi v dalším podnikání s americkými investory docílil svého trestního stíhání ze strany USA.

U nás však někdejší Klausův „motor privatizace“ stíhán není, nýbrž je se sentimentem a sympatiemi vzpomínán jako prezidentův někdejší přítel /viz foto z tenisu z roku 1992/ a „úspěšný privatizátor“, který výrazně pomohl „roztočit kola české ekonomiky“.

Rád bych samozřejmě věřil, že Václav Klaus svou osobní podporu Viktoru Koženému uskutečňoval výlučně v nezištém zájmu prospět občanům naší vlasti, avšak jedna věc je důvěra a druhou důkazy. Proto bych uvítal zveřejnění zmíněných majetkových přiznání, jak v demokratických státech státníci běžně činí.

Chci věřit, že nezávislost ČR na „pomýlené EU“, kterou Václav Klaus velmi rád zmiňuje, jako nejvyšší ústavní činitel nespatřuje pouze v odmítání účinných standardních antikorupčních mechanizmů, které u nás stále nejsou zavedeny, přes Hradem a vládou vyhlášený „nesmiřitelný protikorupční boj“.

Závěrem chci zmínit, že to našemu panu prezidentovi v Rakousích opět slušelo a že nejméně podle 1/3 našich spoluobčanů nám nejen neudělal ostudu, ale že na jeho nejnovější vystoupení můžeme být doopravdy opět pyšní.