Reklama
 
Blog | pavel victorin

Proč se Klaus ohání památkou úctyhodného Aloise Rašína?

Je to jako by se Michal David oháněl památkou W. A. Mozarta, či Michal Viewegh památkou Liona Feuchtwangera. Oba zmínění současní čeští „umělci“ jsou však natolik soudní, že veřejně účinkují „sami za sebe“ a nevylepšují své image „sebezhodnocováním“ činěným na úkor památky skutečně úctyhodných osobností z oboru činnosti, které se sami věnují. Bohužel to však u našich „celebrit“ není vždy pravidlem.

 

Praha, 17. 8. 2011: Prezident Václav Klaus podepsal zákon o protikomunistickém odboji. V dopise předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové ale zároveň napsal, že „o zákonu není zcela přesvědčen“.

Nevěří prý „zcela bezelstné upřímnosti předkladatelů tohoto zákona“ ani tomu, že by se zákonem daly „popisovat dějiny“.

Reklama

Účastníci takzvaného třetího odboje dostanou podle zákona, předloženého poslanci vládní koalice, peněžité ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Zákon má začít platit symbolicky 17. listopadu.

Hlava státu však podle svých slov nevěří, že všichni ti, kdo skutečně „narušovali a ohrožovali komunismus“, budou mít zájem být pomocí tohoto zákona úředně za tuto svou činnost uznáni. „Nevěřím, že o takovéto uznání naopak nebudou usilovat i ti, kteří komunismu ve skutečnosti vůbec neublížili,“ uvedl prezident.

Pro vysvětlení svého kritického postoje Klaus využil i příklad prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína /viz snímek/, který je prý prezidentovým vzorem.

„Když v roce 1922 požadovali legionáři odškodnění za to, že se postavili proti Rakousku, Alois Rašín poukázal na fakt, že on sám byl za vlastizradu odsouzen k trestu smrti, ale ‚právem‘, jak dodal,“ připomněl prezident. Upozornil i na další Rašínova slova, že „za službu vlasti se neplatí“.

„Zcela pronikavá byla i jeho další myšlenka: pokud je mezi vámi někdo, kdo byl vězněn a pronásledován neprávem, protože žádnou protistátní činnost nevykonával, toho odškodníme,“ upozornil na Rašínova slova Klaus.

 

Zdroj /klikni/: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52602030-klaus-pres-vyhrady-podepsal-zakon-o-tretim-odboji-nechce-dalsi-vyhroceni-debaty

 

 

Komentář

Klausovo nepříliš srozumitelné „blablabla“ ohledně podpisu almužny pro některé „třetí odbojáře“, či jejich pozůstalé manželské partnery, mne nevzrušuje.

Je pouze objektivně historicky nespravedlivé, že právě on, který byl k bolševickému režimu servilní – nepodepsal ani Chartu 77 a zlé jazyky tvrdí a předkládají o tom listinné důkazy, že opakovaně podával přihlášky do KSČ, si po Listopadu „nalumpačil“ spolu s Viktorem Koženým a podobnými, “setsakra víc“, než nějakých „mizerných sto tisíc“. Kožený s Klausovou pomocí v rámci „privatizace při zhasnutí“, beztrestně z ČR prý vytuneloval za 32 miliard „v českých“.

Co mi však, kromě toho, kam Václav Klaus spolu s „koženými“ a jim podobnými dovedl náš stát a že dosud nezveřejnil žádné majetkové přiznání své a svých blízkých, opravdu také vadí, je znevažování památky Aloise Rašína, které spatřuji v tom, že právě Klaus o charakterním českém vlastenci a úspěšném finančním odborníkovi tvrdí, že ho pokládá za svůj vzor.

Alois Rašín /1867 – 1923/, oproti Václavu Klausovi /1941/ byl statečný, pravdomluvný člověk, který nekolaboroval s předchozím režimem /Rakousko – Uherskem/, nikdy a ničím se nemorálně neobohatil na úkor občanů a státu, neskrýval své osobní příjmy a kromě toho byl oproti „Papá Tunelovi“ skutečně úspěšným národohospodářem /ekonomem/.

Pokládám proto opravdu za mimořádně nevkusné, když se náš současný prezident snaží vylepšovat svou image oháněním úctyhodnou osobností našich moderních dějin, kterou oproti jemu nesporně byl tragicky zesnulý statečný a charakterní český vlastenec, odborně zdatný finančník a nezištný politik a státník Alois Rašín.

 

Pramen /klikni/: http://www.euroekonom.cz/osobnosti-clanky.php?type=jz-rasin