Reklama
 
Blog | pavel victorin

Nerad bych žil ve státě podporujícím hulvátství, nebo dokonce fašismus

Na aktuální kauzu o další vládní krizi lze pohlížet z několika různých hledisek. To by mělo být pokládáno za normální a správné, protože pluralita názorů je společensky prospěšná. Každý z českých občanů ale demokratická pravidla a zásady vzájemné korektnosti a slušnosti nectí. To je také normální, již pouze proto, že podle psychologů se v každém lidském společenství vyskytuje zákonitě cca 1/3 primitivů s inteligencí pod průměrnou hodnotou IQ100. Slušnost a demokratické zásady by však v civilizovaném státě měla sdílet a prosazovat nejvyšší státní reprezentace a seriozní média. Bohužel, i v tomto máme v našem státě viditelné rezervy.

 

Praha, 19. 8. 2011: Ministr školství Josef Dobeš /VV/ se distancoval od slov Ladislava Bátory /na snímku/, který urazil vicepremiéra Karla Schwarzenberga. TOP 09 ale Dobešův krok nestačí, dál požaduje Bátorovo odvolání. Anebo demisi samotného ministra Dobeše.

Ministr Dobeš uvedl, že personálnímu šéfovi svého úřadu jeho chování vytkl a dal mu „jednoznačné pokyny ohledně jeho veřejného vystupování“……“Pokud se jimi pan Bátora nebude řídit či pokud u něj zjistím jakékoli projevy politického extremismu, budu neprodleně konat i v personální oblasti,“ dodal.

Dobešovo vyjádření podle místopředsedy strany a ministra financí Miroslava Kalouska není dostatečné. „Jediné odpovídající distancování se je okamžité odvolání toho úředníka. Cokoliv jiného znamená pouze to, že pan ministr Dobeš dál kryje nepřijatelné jednání ve státní správě,“ řekl Kalousek.

Reklama

Jasné distancování ministra školství od výroků podřízeného žádal premiér Petr Nečas /ODS/. Vyjádřil také naději, že ministři z TOP 09 jsou si vědomi svých ústavních povinností.

Podle Nečase jsou Bátorovy výroky na adresu ministra zahraničí hulvátské. Premiér uvedl, že on sám by podřízeného za podobné chování odvolal.

Nečas chce vyhrocenou vládní roztržku uklidnit ještě před víkendem. Podle informací Radiožurnálu se hodlá v pátek sejít s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, terčem Bátorových urážek.

Schwarzenberg už dříve řekl, že se Bátorovými slovy necítí uražen. Upozornil ale, že by si vysoce postavený úředník neměl podobná vyjádření dovolit. „Jako úředník státní správy se takhle vyjadřovat vůči jakýmkoli ústavním činitelům nemůže,“ sdělil ministr zahraničí.

Zdroj /klikni/: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-52619680-dobes-se-distancoval-od-urazlivych-vyroku-batory-top-09-ale-trva-na-vyhazovu

 

Komentář

Pro každého, komu není cizí tzv. „kinderstube“, je nepřijatelné kohokoliv hanlivě osočovat kvůli věku. „Úcta ke stáří“ je standardem slušnosti v každé kulturní společnosti od nepaměti.

Je tristní, pokud v současné ČR tomu má být jinak, než v kulturních společnostech a civilizovaných demokratických státech. Bohužel, zmíněné obavy jsou plně na místě, protože Ladislav Bátora a jeho veřejné vystupování požívá plnou důvěru a podporu Hradu.

Skutečností je, že mezi občany ČR je hodně zastánců nedemokratického a nekulturního jednání. Dá se předpokládat, že možná až cca 1/3 obyvatelstva /blíže k věci viz prolog článku/.

Osobně se celý život snažím proti představitelům hulvátství, udavačství, denunciantství, umlčování druhých a podobným trendům celospolečensky představujícím cestu „do nikam“, v mezích své působnosti vystupovat.

Samozřejmě, že si tím kromě podpory seriozních a inteligentních občanů získávám i nepřátele. Jsem na to už zvyklý z dob totality a neudivuje mne to ani dnes.

Poznámka: Tento článek je volným pokračováním mého včerejšího „Jablko nepadá daleko od stromu, aneb ……“, který je k dispozici mimo hlavní stránku blogu. Jsou v něm některá doplnění a upřesnění k výrokům pana Bátory a další doplňující údaje, které zde proto již neuvádím. Vznikla u něj dokonce svým způsobem zajímavá „ilustrativní diskuze“ charakterizující zdejší „mikrospolečnost“.