Reklama
 
Blog | pavel victorin

Je tady někdo „na hlavu“?

 

Ministr zdravotnictví MUDr. Heger /1948/ z TOP 09 /viz foto/, po dohodě s ministrem školství Mgr. Dobešem /1964/ z VV - bývalým vězeňským psychologem a současným ochráncem „pravicového myslitele“ Bátory /1952/, bez konzultace s lékaři nemocnic kterých se to týká, rozhodli o odnětí přídomku „fakultní“ dvěma proslulým pražským nemocnicím. Aby „podivného“ nebylo málo, obě od příštího roku již „nefakultní“ nemocnice ale nadále prý budou s lékařskou fakultou UK v Praze beze změn spolupracovat jako dosud. Ptám se proto – k čemu ta změna názvu je? A není tady někdo „na hlavu“?

 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha, 22. 8. 2011 /zpráva z tisku/: Fakultní nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze ztratí od příštího roku z názvu slovo fakultní. Rozsah péče bude zachován.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger /TOP 09/ tak rozhodl po poradě s ministrem školství Josefem Dobešem /VV/ v rámci restrukturalizace sítě akutních lůžek v hlavním městě. V pondělí to uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice nechtěly rozhodnutí komentovat. Pouze uvedly, že nejprve musejí zjistit, co to pro ně bude znamenat. „Ministerstvo rozhodlo k 1. lednu 2012 odejmout těmto dvěma nemocnicím přívlastek fakultní s tím, že zůstane zachována činnost v dosavadním rozsahu včetně klinik a odborných center,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

V hlavním městě jsou tři lékařské fakulty, ale pět fakultních nemocnic. Připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích povoluje přídomek univerzitní jen těm nemocnicím, které jsou navázány na lékařskou fakultu.

Bulovka a Thomayerova nemocnice budou ve specializovaných oborech dál sloužit jako výuková pracoviště medikům, uvedlo ministerstvo.

 „Dílčí aktivity z akademické oblasti zůstanou ve stávajícím areálu Bulovky a Thomayerovy nemocnice zachovány a v budoucnu se přizpůsobí potřebám lékařských fakult ……v platnosti zůstanou smlouvy s pražskými lékařskými fakultami Univerzity Karlovy, statuty klinik a stávající vedení klinik“, potvrdil Heger.

 

Pramen /klikni/: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52639570-thomayerova-nemocnice-s-bulovkou-uz-nebudou-fakultni-heger-jim-privlastek-vzal 

 

 

Komentář

Neodpustím si začít konstatováním, že vláda, ve které hradecký lékař MUDr. Leoš Heger řídí rezort zdravotnictví, má podle průzkumů veřejného mínění podporu pouhých 20% obyvatel. Tedy z hlediska obecných principů demokracie, „de facto“ nejde o vládu legitimní, i když ústavně, po politických domluvách a pomocích prezidenta, „de iure“ právo vládnout nad občany, v naší zemi má.

K čemu je ale změna tradičního názvu pražských známých nemocnic, když ke změně jejich spolupráce s lékařskou fakultou Univerzity Karlovy prý dojít nemá?

To má pan doktor Heger ve svém rezortu už všechno tak v pořádku, že nemá nic užitečnějšího na práci, než vymýšlet nejapnosti?

Ministr školství, se kterým se o věci radil, místo s kolegy lékaři zmíněných nemocnic, je jako zkušený vězeňský psycholog jistě „odborníkem na slovo vzatým“, pokud jde o správné názvy tradičních pražských nemocnic.

Navíc má pan magistr Dobeš v týmu „pravicového myslitele“ formátu Ladislava Bátory, který již veřejnost ohromil svým taktem a citlivostí, se kterým se může o vhodných názvech nemocnic kvalifikovaně poradit.

 

Shrnutí

Myslím, že nemá smysl pochybovat o tom, že po odchodu ministra Hegera z postu šéfa zdravotnického rezortu zpět do Hradce Králové, kde působil a kde to z lékařské praxe zná rozhodně lépe než v Praze, se budou názvy Thomayerovy nemocnice i Bulovky vracet do podoby na kterou jsme přes půl století zvyklí, protože odpovídá jejich významu a jejich tradiční součinnosti s výukou adeptů lékařství.

Jako daňoví poplatníci pouze opět vyhodíme několik milionů, možná pár desítek, na další hloupost vyprodukovanou v kabinetu Nečasovy „vlády rozpočtové zodpovědnosti“, která nám občanům předepisuje necitlivé zdražování a zvyšování daní, bezplatné „nucené veřejné práce“ jako trest za nezaviněnou ztrátu zaměstnání, zřizuje nové vládní „protikorupční útvary“ a přitom nevyužívá ani elementární protikorupční instrumenty jako jsou veřejná daňová přiznání státníků apod., místo aby vytvářela předpoklady pro hospodářský růst a zvyšování životní úrovně poctivých občanů.

 

Závěr

Nebylo by s přejmenováváním obou pražských nemocnic lepší počkat a záležitost přehodnotit, až Nečasova vláda bude konečně tam, kam dávno patří /x/?

 

x) až bude v „p“, jako v ……„propadlišti /dějin/“