Reklama
 
Blog | pavel victorin

„Gádžové vs cikáni“ – český evergreen

 

Co mi paměť sahá /pocházím z pražského Žižkova/, existuje v našem státě spor mezi gádžy a cikány. Za proslulého „Pražského jara“, které jsem zažil v závěru své povinné vojenské prezenční služby /1966 – 1968/, se začal zmíněný problém u nás poprvé otevřeně řešit, pokud pamatuji. Jediným konkrétním výsledkem, který jsem v jeho řešení však dosud zaznamenal, je zavedení termínu „rom“, namísto za mého dětství legálního „cikán“. Proto, podle mne původní a nepejorativní označení, v „bona fide“ úmyslu vůči našim „snědým spoluobčanům“, rád používám. V této dnešní úvaze mi ale o názvosloví nejde.

 

 ČR, 21. srpna 2011: V Rumburku se ráno strhla rvačka. Asi dvacetičlenná skupina Romů tam zaútočila na čtyři mladíky. Jeden z napadených skončil se zlomeninami v nemocnici.

Incident se stal kolem páté hodiny ráno. Romové odcházeli z diskotéky a před jedním domem potkali čtyři mladíky. Není zcela jasné, co se na ulici odehrálo, ale vzápětí se strhla hádka a mladíci se před přesilou rozhodli schovat.

„Utekli před nimi do domu. Útočníci ale rozbili dveře a napadli je. Jeden z napadených skončil se zlomeninami v nemocnici,“ řekla krajská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Reklama

Bližší informace k případu mluvčí vzhledem k tomu, že vyšetřování útoku je teprve na začátku, nechtěla sdělit. Že by se mohlo jednat o rasově motivovaný útok, odmítla komentovat.

Podle informací MF DNES ale byli útočníky právě Romové. „Nikoho jsme neprovokovali, to bychom byli proti sobě,“ řekl Michal Němeček, jeden z napadených mladíků. On sám říká, že napadených bylo šest.

Ve Šluknovském výběžku v poslední době roste napětí kvůli sociálně slabým, které sem stěhují realitní společnosti. Minulý týden se dokonce ve Šluknově sešli starostové z oblasti s šéfem krajské policie a poslanci Jaroslavem Foldynou a Františkem Bublanem a upozorňovali je na rostoucí kriminalitu.

Například ve Šluknově vzrostl za první čtyři měsíce tohoto roku, proti stejnému období před rokem, počet krádeží  2,5 krát a ve Varnsdorfu 1,25krát.

„Je pravda, že u nás v poslední době panuje sociální napětí. A dál to narůstá,“ poznamenal rumburský místostarosta Darek Šváb.

Podobně napjatá situace jako v Rumburku je i v Novém Boru, kde skupinka Romů napadla mačetami hosty jedné ze zdejších heren. Místní jako reakci na tento útok uspořádali v centru města krátkou demonstraci..

Zdroj /klikni/: http://zpravy.idnes.cz/dvacitka-romu-napadla-v-rumburku-cestou-z-diskoteky-ctyri-mladiky-105-/krimi.aspx?c=A110821_121626_usti-zpravy_bor

 

Komentář

Nejen, že se majoritní společnosti v ČR nedaří řešit problémy se soužitím s cikány, kteří tvoří přirozenou součást našeho obyvatelstva již od středověku, ale zdá se, že problémy, resp. projevy agresivity, na obou stranách narůstají. Kromě útoků cikánů, vzpomeňme žhářské útoky „gádžů“ na mírumilovné cikány v jejich obydlích.

Nic účinnějšího se k řešení patrně nevymyslí, než lpění na dodržování existujících zákonů a přirozeně nestranný důsledný trestní postih za jejich porušování.

K tomu je potřeba posílit orgány činné v trestním řízení, v tomto případě především policii. Podle informací z vlády ale na to náš stát nemá. Naopak hrozí snižování stavu policistů.

Pokud jde o minulost severočeského pohraničí, na základě Benešových dekretů byla vystěhována velká část sudetských němců, místo kterých do oblasti přišli „ničím neprovinilí Češi“, mezi které ústavně i historicky, právem patří cikáni.

Současná hlava našeho státu a řada občanů, trvá na opodstatněnosti někdejšího vysídlení sudetských němců a nepřipustila by nikdy jejich návrat. /Pomiňme nyní skutečnost, že někdejší sudetoněmečtí vysídlenci a dnes spíše již jejich potomci, o návrat do ČR většinou nestojí/.

S ohledem na shora uvedené okolnosti se ptám sám sebe a svých rozumných spoluobčanů – vědí čeští gádžové, co vůbec chtějí?

 

Dodatek: Nemůže být také jednou z příčin „neřešitelnosti“ problému, že cikáni u nás vůbec nejsou zastoupeni ve vládě a pokud si lze všimnout, že se nevyskytují ani v parlamentu?